Teleurstellingen, laat ze positief voor je werken!

In het dagelijks leven raken we nog wel eens teleurgesteld. De een wat vaker dan de ander. Teleurstelling kan je soms behoorlijk in de weg zitten. Je kunt er zelfs door uit de weg geslagen worden. Teleurstelling is na angst en boosheid de negatiefste emotie die we het vaakst ervaren! Grote kans dat je deze emotie dus minder vaak wilt voelen. In dit artikel leggen we je uit hoe je om kunt gaan met teleurstellingen.

Waarom we worden teleurgesteld?

Allereerst is het goed om te kijken waarom we worden teleurgesteld. Teleurstellingen ontstaan simpelweg omdat we (meestal) positieve verwachtingen hebben. We verwachten dat we een wedstrijd kunnen winnen, we verwachten dat we een promotie krijgen, we verwachten dat een vriend of vriendin iets voor je zal doen en ga zo maar door. De teleurstelling ontstaat op het moment dat de verwachting geen werkelijkheid wordt. We voelen ons uit het veld geslagen en een vorm van machteloosheid kan ontstaan. 

Teleurstellingen hebben is menselijk. Teleurstelling worden misschien als negatief ervaren maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Teleurstellingen kunnen ook een positieve uitwerking hebben. Het geeft ons handvaten, een doel om naar toe te werken en het daagt ons uit om verder te gaan. Daarover lees je meer verder in dit artikel.

Verwachtingen en de realiteit

Niet altijd liggen onze verwachtingen in de lijn met de realiteit, dat kan teleurstelling veroorzaken. Kijk bijvoorbeeld naar het winnen van de loterij. Wanneer we met oudjaar een staatslot kopen hebben we, ik denk althans de meeste van ons, daar toch een beetje gezonde spanning bij. Gaan we een leuk bedrag winnen? Zoals iedereen weet zijn de kansen erg klein, je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat je teleurgesteld wordt. Hierbij kan je zeggen dat er een verschil is tussen dat wat je wenst en wat de kans is.

Tip 1: Zorg dat jouw verwachtingen realistisch zijn. Hiermee verminder je de risico dat je teleurgesteld wordt. Een favoriet van ons: maak kleine doelen en vier deze kleine successen. Op deze manier kom je een positieve energie terecht en dit maakt het makkelijker om ergens voor te gaan. Op deze manier kom je stap voor stap dichter bij een groter doel. De meeste beginnen namelijk ook niet meteen met een halve marathon, maar werken eerst aan 5km.

Tamara van Flowee rennend op het strand

Vaak teleurgesteld?

Ben jij snel teleurgesteld of heb je het idee dat alles tegenzit? Kijk dan eens of er een patroon in zit? Ligt er onderliggend een onzekerheid of een irritatie die jouw verwachting in de weg zit?

Stel je bent teleurgesteld dat niemand ziet dat je nieuwe kleren aan hebt. Of dat niemand doorheeft wat voor een best je hebt gedaan voor iets (in je werk of privé). Heb je dan eigenlijk de verwachting dat je niet gezien wordt? Ben je eigenlijk op zoek naar een bevestiging? Misschien wil je graag goed gevonden worden door andere, ben je op zoek naar die bevestiging omdat je eigenlijk diep van binnen wat onzeker bent.

Tip 2: Schrijf je teleurstellingen eens op. Bekijk ze eens naast elkaar. Zit er een patroon in? Ga aan de slag met dat wat eronder zit. Wanneer je gelukkig bent met jezelf dan trek je je ook minder aan van wat anderen ergens van vinden. Soms kan het zijn dat je minder lekker in je vel zit. Ervaar je misschien veel stress? Heb je last van burn-out klachten? Dit kunnen oorzaken zijn dat je sneller teleurgesteld bent.

Stress, burn-out en teleurstellingen

Ervaar je veel stress of heb je burn-out klachten, dan is de kans groter dat je teleurgesteld wordt. Symptomen zoals minder energie, negatieve gedachten, fysieke en mentale klachten kunnen ervoor zorgen dat je niet meer jezelf bent. Je zelfbeeld is in dit geval verstoord en daardoor komen jouw verwachtingen niet meer overeen met de realiteit. Hierdoor ben je sneller teleurgesteld in jezelf. Elke keer als er iets misgaat dan denk je bij jezelf zie je nu wel! Je belandt dan in een negatieve spiraal.

Wanneer je in deze situatie zit is het ontzettend lastig om de problemen te erkennen, te zien en te accepteren. Pas wanneer je accepteert dat de realiteit op dat moment anders is, kun je jouw verwachtingen bijstellen en zul je minder teleurgesteld raken.

Wanneer je lekker in je vel zit sta je positiever in het leven en kan je beter om gaan met verwachtingen. Zit het even tegen dan zetten we sneller onze schouders eronder en kunnen we er iets positiefs uit halen.

Tip 3: Ga iets doen waar je energie van krijgt, waar je vrolijk van wordt. Zodat je minder in jouw (negatieve) gedachten blijft zitten. Onze gedachten zijn niet altijd een goed beeld van de realiteit. Voed jezelf met positieve gedachten. Mediteren kan je helpen om positief te denken, in het begin zal het lastig zijn, maar je kunt jezelf hierin trainen.

 

Voldoende rustmomenten en slaap zijn belangrijk in tijden van stress en burn-out. Tijdens deze momenten krijgt ons lichaam en onze hersenen de tijd om te herstellen. Slaap en rust verbetert ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat alle prikkels van de dag verwerkt worden. Hiermee vergroten we onze veerkracht.

Tip 4: Zorg voor voldoende ontspanning. Wanneer we druk zijn kunnen we onszelf opgejaagd voelen en te veel gefocust zijn op de taken die we moeten volbrengen. Wanneer je die taken dan niet weet te volbrengen, omdat het soms ook gewoon onmogelijk is, dan ervaren we teleurstelling. Wanneer we rustmomenten inplannen zal je merken dat er weer ruimte komt voor anderen gedachten. Je herkent het misschien wel van een gesprek waar je achteraf van denkt, had ik maar dit gezegd. Of ik had daarmee moeten komen? Vaak komen de goede ideeën pas wanneer we de tijd nemen om er van een afstandje naar te kijken. Goede voorbeelden van ontspanning kunnen zijn:

Vergoot jouw veerkracht door meer ontspanning toe te voegen aan je dag!

Vrouw mediteert op Flowee spijkermat

Geef zonder verwachting

Teleurstellingen in iemand anders. De een heeft hier vaker mee te maken dan een ander. Je kan teleurgesteld zijn in collega’s, in vrienden of in een partner. Dit heeft ook altijd te maken met verwachtingen die we hebben.

Soms doen we iets om aardig gevonden te worden of erbij te horen. Of omdat we denken wat we geven dat krijgen we ook terug. We denken dat het hier vaak mis gaat in relaties met anderen. We verwachten van een ander dat zij hetzelfde in het leven staan als wij. Dat ze op dezelfde manier tegen situaties aan kijken zoals wij dat doen.

Maar we vergeten hierbij dat een ander een totaal andere opvoeding heeft gehad, andere ervaringen heeft en misschien wel een totaal andere kijk op het leven heeft. Onthoudt altijd: iemand kan niet in jouw hoofd kijken.

Tip 5: Probeer weinig tot geen verwachtingen te hebben in een relatie, zo voorkom je teleurstellingen. Spreek de verwachtingen die je hebt uit. Ga het gesprek aan en misschien kom je wel tot nieuwe inzichten.

Positieve kant van een teleurstelling

Als we geen verwachtingen meer hebben dan zijn we ook nooit meer teleurgesteld. Dat zou ons leven een stuk relaxter maken. Toch? Het maakt het leven alleen wel een stuk minder leuk. Want waarom zou je dan nog ergens je best voor doen? Je verliest hiermee ook jouw motivatie. En de gezonde spanning, voor een wedstrijd bijvoorbeeld, heb je dan ook niet meer.

Tip 6: Ontvang de situatie met open armen. Misschien is de reis niet zo gelopen als gepland. Maar het avontuur maakt het misschien wel de moeite waard! Probeer het beste eruit te halen. Zie het als een leermoment. Stel je verwachtingen bij, of zorg dat je het een volgende keer anders kan doen. Teleurstelling zorgt ervoor dat je veerkrachtiger wordt!

De Silver Lining-strategie is misschien wel de beste manier om met een teleurstelling om te gaan. Bekijk de positieve kanten. Misschien is het niet gegaan zoals je het van tevoren bedacht had, maar heb je er wel voor gekozen om er veel plezier aan te beleven!

Tip 7: Schrijf elke dag eens 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het helpt je naar de positieve kant te kijken. Focus jezelf meer op de positieve dingen in het leven in plaats van op de teleurstellingen. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een heerlijk kopje koffie. Een klein straaltje zon. Een glimlach van iemand die je liefhebt. Of grote momenten zoals het kopen van een nieuwe woning, behalen van een diploma of een mooie nieuwe relatie.

Boeddha beeld op markt

 

Terug naar blog