Vroeg opstaan heeft mijn leven veranderd

Vroeg opstaan is niet voor iedereen weggelegd. Althans dat dacht ik (Manon) altijd. Ik was echt een avondmens en vond de ochtenden altijd verschrikkelijk. Zodra ik door de wekker wakker werd had ik al een slecht humeur. Ik begon de dag vaak al negatief. Geen zin om op te staan, mijzelf nog erg moe voelen en het liefst zo lang mogelijk in bed blijven liggen. Ik was dan ook een fanatieke snoozer die gemakkelijk een uur nog in bed kon blijven liggen.

Nu weet ik dat dit er alleen maar zorgt voor een vermoeid gevoel overdag en vooral weinig energie. Inmiddels kan ik zeggen dat ik mijn ritme behoorlijk heb omgegooid! Ik lig vroeg in bed en ben veranderd van een echte nachtbraker naar een vrolijke vroege voegel. Ok, bijna dan ;-). Ik kan je wel vertellen dat ik overdag veel meer energie heb en mijzelf een stuk fitter voel! Wil jij dit ook dagelijks ervaren? Lees dan verder.

Het succes van een ochtendroutine

Er zijn veel mensen die zweren bij vroeg opstaan. Er zijn dan ook veel succesvolle ondernemers die een hele ochtendroutine hebben. Zoals Oprah Winfrey en Steve Jobs bijvoorbeeld. Een ochtendroutine met sporten, yoga en meditatie. Dat leek mij ook wel wat. Maar vaker won mijn vermoeidheid het van mijn goede voornemens en bleef ik vastzitten in mijn oude patronen. Inmiddels kan ik zeggen dat ik steeds meer de benefits begin te ervaren van het vroeger opstaan. Ik kan er enorm van genieten om een moment voor mijzelf te hebben voordat de rest van het gezin ontwaakt.

Koffie in de ochtend

Gehaast leven en te weinig tijd

In een maatschappij waar we al zoveel van onszelf vragen zijn de momenten om nog even langer in bed te blijven vaak heilig. We gaan naar het werk en in de avonduren ‘moeten’ we vaak ook nog van alles: sporten, boodschappen doen, eten koken, afspraken buiten de deur met vrienden. Niet te vergeten dat we daarnaast ook nog dingen voor onszelf willen doen als een boek lezen of andere hobby’s. Vaak hebben we het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. Maar wat als we nu eens eerder op staan? En juist in de ochtend activiteiten gaan doen waar we in de avond vaak minder energie voor hebben?

”Het leed dat snoozen heet”

Snoozen, dodelijk voor ons brein. Door te snoozen geven we onszelf het idee elke keer nog even te kunnen slapen. Waardoor we juist in de slaapmodus blijven.

Vermoeid zijn

Voordelen van vroeg opstaan

✓ In de ochtend heb je de meeste energie. Zo kan je de dingen doen waar je ’s avonds vaak geen puf meer voort hebt.

✓ Wetenschappelijk is gebleken dat vroeg opstaan zorgt voor meer creativiteit. Open dus niet direct jouw telefoon of de mail. Maar begin met iets creatiefs! Of start jouw dag met Yoga/Meditatie. Ook kan het fijn zijn om je gedachten op te schrijven of waar je dankbaar voor bent. Zo begin je de dag met positieve gedachten.

✓ ’s Morgens zijn de meeste mensen nog niet actief. Je wordt niet afgeleid door telefoontjes, appjes en mails die binnenkomen. Grote kans dat je in een uur al je taken kan ronden waar je overdag veel meer tijd voor nodig hebt.

✓ Begin de ochtend in rust. Omdat we juist overdag zoveel prikkels te verwerken hebben zijn het de ochtenden die zo waardevol kunnen zijn. Wanneer alles nog in rust is, in stilte en de dag nog niet is begonnen. Begin de dag eens met een heerlijke wandeling tijdens de opkomende zon.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat als we te weinig of slecht slapen we meer kans hebben op een burn-out, depressie of andere mentale problemen. Zorg dus voor een goede nachtrust!

Tips om vroeg op te staan

  1. Ga op tijd naar bed! Je lichaam heeft gemiddeld 7-10 uur slaap nodig per nacht. Zorg dan ook dat je voldoende nachtrust pakt. Zeker wanneer je deze verandering tot een succes wilt maken. Want zeker in het begin heeft je lichaam meer slaap nodig om te wennen aan deze verandering. De kans is groot dat je overdag sneller vermoeid raakt. Focus jezelf daarom op het eerder naar bed gaan i.p.v. vroeger opstaan! Je zal merken dat je vanzelf meer energie krijgt.
  2. Bedenk een reden waarom je vroeger wilt opstaan. Schrijf dit en de voordelen die van jou van toepassing zijn op een briefje. Leg dit briefje naast je bed zodat je elke avond wordt herinnerd aan waarom en waarvoor je dit doet.

Het is een gegeven: je bent een ochtendmens of een avondmens. Dit zit natuurlijk in ieder van ons. Maar dat betekent niet dat je geen nieuwe gewoonte kunt aanleren!

Ochtendzon

  1. Ga iets leuks doen in de ochtend. Wanneer je iets leuks in de planning hebt, dan is het opstaan een stuk makkelijker. Geniet je niet van hardlopen? Begin hier dan ook niet mee. Maar start jouw dag bijvoorbeeld met lezen van een boek dat je leuk vindt. Of met het maken van een heerlijk ontbijtje. Grote kans dat je die vaak overslaat als je niet zo’n ochtendmens bent.
  2. Wees niet te streng voor jezelf, verandering begint met een kleine stap. Vier kleine successen en focus jezelf op het positieve gevoel. Een gewoonte veranderen heeft tijd nodig. Onze hersenen hebben namelijk gemiddeld 30 tot 60 dagen de tijd nodig om oude gewoontes te vergeten en een nieuwe aan te leren. Is het een dag even niet gegaan zoals je gepland had. Geen probleem, dan pak je het de volgende dag weer op.
  3. Geniet van heerlijke muziek in de ochtend. Ga lekker dansen. Het brengt de doorbloeding op gang. Je verbrandt gelijk wat calorieën en je zorgt voor een betere spijsvertering als je daarna pas gaat eten. Daarnaast heeft muziek een positieve uitwerking op je brein en gemoedstoestand.
  4. Houd je vast aan een gekozen ochtendritueel. Bijvoorbeeld met een meditatie, lezen, sport, dansen, yoga of een wandeling. Op deze manier wordt vroeg opstaan een gewoonte.
  5. Balans is de sleutel. Luister vooral naar jouw lichaam en doe wat goed voelt. Sta je liever vroeg op om te werken zodat je eerder op de dag klaar bent? Prima! Wil je liever eerst sporten en mediteren voordat je naar het werk gaat? Ook goed! Belangrijk is om dat te doen wat bij jou past.

Enkele boekentips ter inspiratie:

Dear Good Morning
Zeg gedag tegen snoozen, gehaaste ochtenden en minder energie. Lienke de Jong helpt je een ochtendroutine eigen te maken. Waardoor je fitter, gelukkiger en succesvoller gaat zijn.
The 5AM club
Een boek over hoe vroeg opstaan je succesvol, gelukkiger en een gevoel van leven geeft. Wordt de beste versie van jezelf. Robin Sharma neemt je mee aan de hand van een verhaal en inspireert je op deze manier tot veranderen.
Miracle Morning
Een praktisch boek waarmee je in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends! Een cadeautje voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Blog Flowee 

Wil je meer lezen over gezondheid, meer energie, balans en geluk? En hoe de spijkermat hier een positieve bijdrage aan kan leveren? Lees dan een van onze andere blogartikelen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste berichten.

KOOP HIER JOUW FLOWEE SPIJKERMAT

 

Terug naar blog
1 van 3