Meditatievormen

Meditatie wordt al vele duizenden jaren beoefend over de hele wereld. Het is dus ook niet zo vreemd dat er heel veel verschillende meditatievormen zijn. Bij sommige varianten ligt de focus op de stilte, terwijl bij andere juist de focus wordt gelegd op het herhalen van bepaalde woorden (ook wel mantra’s). Soms wordt er ook weer bewust gebruik gemaakt van klank/muziek. Hieronder vind je een aantal variaties van meditatie. Klik op het “+” voor een toelichting. 

'The goal of meditation isn't to control your thoughts, it's to stop letting them control you.'

meditatievormen

Meditatie wordt al vele duizenden jaren beoefend over de hele wereld. Het is dus ook niet zo vreemd dat er heel veel verschillende meditatievormen zijn. Bij sommige varianten ligt de focus op de stilte, terwijl bij andere juist de focus wordt gelegd op het herhalen van bepaalde woorden (ook wel mantra’s). Soms wordt er ook weer bewust gebruik gemaakt van klank/muziek. Hieronder vind je een aantal variaties van meditatie. Klik op het “+” voor een toelichting.

’Een moment van puur bewustzijn is een moment van perfecte verlichting.’
– Boeddha –

Tip:
Als je lang en veel mediteert kan een meditatiekussen kopen een goede investering zijn. Deze maakt het zitten comfortabeler zodat je jezelf volledig kunt focussen op het mediteren. Er zijn verschillende producten die bij de meditatievormen passen. Zoals een oogkussen bij een ligmeditatie en een zabuton voor een zittende meditatie.

meditatievormen flowee
ADEMHALINGS MEDITATIE
De naam spreekt al voor zich. Bij deze meditatie ben je bewust bezig met het tellen van de ademhaling. Deze vorm van meditatie wordt veel gebruikt door bekende meditatiestromingen, maar ook bij yoga. In de meeste gevallen adem je in en uit door de neus, dit is een natuurlijke vorm van ademhalen. Deze meditatie wordt veel gebruikt door beginners.
 
BODYSCAN MEDITATIE

Als je nooit eerder gemediteerd hebt is dit een gemakkelijk manier om in contact te komen met je lichaam en je bewustzijn te vergoten. Deze vorm van meditatie wordt veel gebruikt bij yoga en mindfulness. Ook bij mensen die slecht in slaap kunnen komen wordt deze techniek geadviseerd. Het doel is volledig in het hier en nu te zijn, je gedachtes te laten varen en daar je rust te vinden.

CHAKRA MEDITATIE

Vertaald vanuit het Sanskriet is een chakra een wiel of cirkel. De meest gebruikte variant zijn de zeven chakra’s, deze staan voor de energiecentrums in je lichaam en hebben betrekking op jouw lichamelijke gesteldheid. Tijdens de meditatie breng je jouw aandacht naar deze chakra’s. Op deze manier krijg je inzicht op de eventuele blokkades in je lichaam. Ook in de yoga wordt er gebruik gemaakt van de chakra’s.

CONCENTRATIE MEDITATIE (OBJECTGERICHT / OBJECTVRIJ)
Hierbij wordt in eerste instantie vooral de aandacht gelegd op een object. Dit kan zijn een voorwerp, een beeldvorming, een punt op de muur of zelfs een geluid. Het doel is dat je aandacht volledig op het voorwerp richt. Wanneer je aandacht dan weg valt kun je telkens weer teruggaan naar het object. Van daaruit kan je gaan werken aan een objectvrije meditatie.
 
GELEIDE MEDITATIE
Dit is een vorm van mediteren waarbij je luistert naar een stem die een verhaal vertelt. Door middel van deze stem en het verhaal kan je je mee laten ‘varen’ naar je onderbewuste. Vaak zijn de dingen die vertelt worden symbolisch en kan je deze ook makkelijk op jezelf reflecteren, waardoor je op reis gaat naar jezelf.
 
VIPASSANA MEDITATIE (MINDFULNESS)

Mindfulness kent zijn oorsprong vanuit het boeddhistische Vipassana- meditatie. Vipassana betekent inzicht. Deze meditatie probeert inzicht te geven en wijsheid te brengen. Oorspronkelijk komt deze vorm uit het Boeddhisme. Tijdens deze meditatie ben je vooral aandachtig bezig met het hier en nu. Dit kan betrekking hebben op je lichaam, ademhaling, gevoelens, emoties en gedachten. Deze vorm van meditatie is enorm populair in het westen en wordt veelal ook gebruikt voor therapeutische doeleinden. Het laten komen van gedachtes en emoties, maar ook weer leren los te laten.

TRANSCENDENTE MEDITATIE

Deze vorm is opgericht door Maharashi Mahesh Yoga en is gebaseerd op oude hindoeïstische religieuze meditatietechnieken. Tijdens deze meditatie herhaal je in gedachten (of hardop) een mantra. Een mantra kan zowel een klank of een woord zijn. Dit kan met of zonder begeleiding van muziek. Wanneer deze klank stiller en stiller wordt totdat deze verdwijnt en je zonder gedachten bent, bevindt je jezelf in een zuiver bewust zijn; transcendent. Eind twintigste eeuw is deze vorm van meditatie wereldwijd bekend geworden. Vooral omdat de Beatles zich hierin gingen verdiepen. Hedendaags is er nu bijvoorbeeld een gratis meditatieprogramma van Oprah Winfrey en Deepak Chopra te volgen.

Comfortabel Meditatiekussen Flowee
Meditatiekussen kopen, welk model past Flowee
Delen? Ja graag!