Spijkermat of Acupressuurmat?

Op internet kom je beide benamingen tegen; spijkermat en acupressuurmat maar wat is nu het verschil? Nou hierbij het antwoord op jouw vraag: er is geen verschil! Een spijkermat en acupressuurmat is precies hetzelfde. Er zijn wel verschillende uitvoeringen van diverse merken maar een spijkermat is een acupressuurmat en een acupressuurmat is een spijkermat. Er zijn daarin geen verschillen.

 

Historie Spijkerbed

Je kent vast wel de oude fakirs uit India die op een spijkerbed lagen. Een echt bed, meestal gemaakt van hout en daarop allemaal spijkers die met hun scherpe punten omhoogsteken. Fakirs staan lokaal bekend als wondermensen en traden vaak op als goochelaar. Zo lagen ze op spijkerbedden of liepen ze er zelfs overheen.

Maar achter deze goocheltruc lag ook destijds al veel meer dan een simpele goocheltruc. Want een spijkerbed ziet er gevaarlijk en pijnlijk uit maar niks is minder waar. Want wanneer je op de spijkers gaat liggen wordt de druk verdeelt waardoor de pijn afvlakt. Het lichaam maakt endorfine aan, je gedachten worden tot rust gebracht en de ontspanning komt vanzelf. En zo gebruikten Fakirs & Yogi’s de spijkermat om te kunnen mediteren.

 

Ontstaan Spijkermat

In de jaren 80 was er een arts in Rusland die het principe van het spijkerbed verder ging onderzoeken. Hij kwam na wat onderzoek erachter dat het liggen op deze scherpe spikes een hoop positieve effecten heeft;

  • Stimulatie van de doorbloeding (heeft een positief effect op spieren en organen)
  • Aanmaak van endorfine en oxytocine (dit zijn gelukshormonen die de pijnprikkels verlagen en een ontspannende werking hebben)
  • Verlaging van de bloeddruk

Deze effecten hebben een positief resultaat voor mensen met slaapproblemen, stress, depressies en (chronische) pijnklachten. Zo heeft deze arts een wat gebruiksvriendelijke variant bedacht van het spijkerbed; de spijkermat! Een mat met foamlaag en daarop allemaal scherpe spikes van plastic. Vergelijkbaar met onze gewone Flowee Spijkermat. Deze arts is zijn variant gaan gebruiken in een ziekenhuis waar hij werkzaam was en de positieve effecten werden als snel opgepikt door andere ziekenhuizen. Zo werd het gebruik van de spijkermat verspreid.

De spijkermat is in Rusland al een groot begrip en ook in Zweden waar ze erg vooroplopen qua gezondheid hebben veel gezinnen al een matje in huis. Toen we in 2011 voor het eerst met de Flowee spijkermat de Nederlandse markt op kwamen keken veel mensen ons raar aan. Inmiddels zijn we een begrip in Nederland en hebben veel mensen al eens over de spijkermat gehoord en er al een of meerdere in huis.

 

Acupunctuur en acupressuur

De werking van de spijkermat kan je vergelijken met acupressuur. Daarom wordt de spijkermat ook wel een acupressuurmat genoemd. Acupressuur komt net als acupunctuur voort uit de Chinese geneeskunde en lijkt op massage.

Volgens de filosofie van de Chinese geneeskunde bevinden zicht in de huid een aantal energiebanen (of meridianen) die eindigen in de vingertoppen en tenen. Elke energiebaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en spieren. Elke energiebaan heeft een aantal punten in de huid, die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Door deze punten te stimuleren kan je een effect uitoefenen op de organen en de spieren die hiermee in contact staan.

Met acupunctuur worden deze punten gestimuleerd met kleine naaldjes die in de huid worden geplaatst. Met acupressuur stimuleer je deze punten door op de huid te drukken, dit kan met een acupressuurbehandeling waarbij de behandelaar met zijn handen druk uitoefent. Of bijvoorbeeld met een spijkermat door hierop te gaan liggen of zelfs op te gaan staan.

Acupunctuur

Acupressuur

Het stimuleren van specifieke drukpunten heeft positieve effecten zoals het herstellen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het zorgt voor pijnverlichting, toenemen van vitaliteit, ondersteunen bij emotionele en psychische aandoeningen zoals stress, nervositeit, angst en verslavingen. Hieronder zie je een afbeelding met daarop de meridianen.

Voordelen Spijkermat & Acupressuurmat

Door een spijkermat dagelijkse te gebruiken stimuleer je daarmee elke dag verschillende drukpunten in het lichaam. Je kan de mat gebruiken bij spierpijn, chronische pijnklachten, stijve nek en schouders, hoofdpijn maar ook ter ontspanning en met meditatie. Er zitten vele voordelen aan het gebruik van de spijkermat.

”Super kwaliteit en echt een aanvulling om te ontspannen en tegen pijnklachten”

Ik heb het Flowee spijkerkussen en ook de spijkermat in 2 maten (Grote om op te liggen en kleine voor mijn voeten). Ik ben heel enthousiast, ben er pas net mee begonnen, maar ik weet zeker dat ik het bijna dagelijks ga gebruiken. De kwaliteit is heel goed en sterk en de uitstraling is stoer en mooi. En geweldig dat het zoveel acupunctuur punten “pakt”

Frederique - Baarn

Delen? Ja graag!