Spijkermat of Acupressuurmat?

Je komt ze beide tegen; de Spijkermat & Acupressuurmat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Ze lijken ten slotte veel op elkaar. Ons antwoord hierop is erg simpel en kort: erg is geen verschil! Deze matten zijn namelijk precies hetzelfde. Wel van groot belang en lang niet altijd zichtbaar is het grote kwaliteitsverschil. Want kwaliteit van de mat bepaald de intensiteit en daarmee ook het effect van de mat. Ook is de kwaliteit van invloed op hoelang een product mee gaat. 

 

Historie Spijkerbed

Je kent ze vast wel van de plaatjes uit de geschiedenisboeken, de oude Fakirs uit India op een spijkerbed. Een bed gemaakt van een houten plank met daardoorheen allemaal spijkers geslagen. Fakirs stonden lokaal bekend als ‘wondermensen’ en traden vaak op als goochelaar. Ze lagen op de spijkerbedden of liepen er zelf overheen.

Fakir liggend op een spijkerbed

Deze goocheltruc lijkt veel gevaarlijker dan het in werkelijkheid is, mits dat deze goed wordt uitgeoefend (oefening baart kunst). Met een volledige lichaamsgewicht op één spijker staan dat pakt niet goed uit, verdeel je de druk over meerdere spijkers dan is het mogelijk om op een spijkerbed te liggen zonder al te veel verwondingen te krijgen.

Wanneer de hersenen pijn ervaren in het lichaam dan maken ze natuurlijk pijnstiller aan genaamd Endorfine, dit is een natuurlijk hormoon dat ervoor zorgt dat de pijnprikkel afneemt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Omdat het naast een pijnstiller vermogend er ook voor zorgt dat je jezelf relaxed en gelukkig voelt. Dit maakt dat de Fakirs lang op een spijkerbed konden liggen.

 

Ontstaan Spijkermat

In de jaren 80 was er een arts in Rusland die in het principe van een spijkerbed dook. Na wat onderzoek kwam hij erachter dat een spijkerbed niet alleen zorgt voor de aanmaak van endorfine maar nog meer positieve effecten heeft;

  • Stimulatie van de doorbloeding (heeft een positief effect op spieren en organen)
  • Aanmaak van Oxytocine (dit is ook een gelukshormoon die de pijnprikkels verlaagt en een ontspannende werking heeft)
  • Verlaging van de bloeddruk

Voor een uitgebreide video over de werking van de spijkermat klik dan hier.

Deze arts heeft een hedendaagse variant van de spijkermat ontwikkeld, een voorligger op de Flowee Spijkermat, en is gaan onderzoeken wat de effecten zijn bij mensen met chronische pijnklachten. Het vrijkomen van de hormonen en de doorbloeding zorgen ervoor dat het gevoel van pijn afneemt, meer ontspanning en rust bij zijn patiënten. Dit heeft ervoor gezorgd dat het principe al snel werd opgepikt door andere ziekenhuizen. 

In de afgelopen jaren is gebleken dat de spijkermat niet alleen een uitkomst is bij (chronische) pijnklachten. Maar ook voor mensen met slaapproblemen en toenemende welvaart ziektes zoals stress, burn-out en depressies. 

De Spijkermat (of Acupresuurmat) is in Rusland een groot begrip. Ook in de Scandinavische landen waaronder Zweden hebben al veel gezinnen een mat in huis. Toen wij in 2011 de Flowee Spijkermat in Nederland introduceerden ontvingen we nog veel verbaasde reacties. Een spijkermat? Moet dat nu zo fijn zijn? Inmiddels kunnen we zeggen dat we hét Nederlandse merk Spijkermatten zijn en veel mensen al bekend zijn met de Flowee Spijkermat of er wel eens over gehoord hebben. 

 

Acupunctuur en acupressuur

Waar komt dan het woord Acupressuurmat vandaan? De werking van de spijkermat kan je vergelijken met Acupressuur, een principe dat voort komt uit de Chinese geneeskunde. Net als Acupunctuur een begrip dat bij meer mensen bekend is. 

Volgens de filosofie van de Chinese geneeskunde bevinden zich in de huid een aantal energiebanen (of meridianen) die eindigen in de vingertoppen en tenen. Een energiebaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en spieren. Elk energiebaan bevat een aantal zogenoemde acupunctuur- of acupressuurpunten verdeeld over het lichaam.

Door deze drukpunten te stimuleren kan je een effect uitoefenen op de organen en de spieren die hiermee in contact staan. Dit kan positieve effecten hebben zoals het verlichten van pijn, toename van vitaliteit en biedt ondersteuning bij emotionele en psychische aandoeningen zoals stress, nervositet, angst en verslavingen. Ook is gebleken dat dit het zelfgenezend vermogen van het lichaam kan herstellen wanneer deze in disbalans is. 

Bij acupressuur wordt er vaak met de duim druk uitgeoefend op deze verschillende punten en is puur en alleen oppervlakkig. Met acupunctuur worden deze punten gestimuleerd met kleine naaldjes die in de huid worden geplaatst. Zie de foto’s hieronder. 

Acupunctuur

Acupressuur

Door op een spijkermat te gaan liggen kan je dit effect nabootsen. De doorbloeding wordt gestimuleerd, de spieren worden verwarmt en de afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd. Het dient dus als een perfect hulpmiddel dat je thuis kan gebruiken. Een acupressuur of acupunctuur behandeling heeft meestal een grotere werking dan een spijkermat.

Veel therapeuten gebruiken de spijkermat aan het begin of eind van een behandeling als ondersteuning. Ook wordt de spijkermat vaak geadviseerd door professionals en daarom ook ter verkoop aangeboden. Bekijk hier al onze verkooppunten. 

Voordelen Spijkermat & Acupressuurmat

 

Door een spijkermat dagelijkse te gebruiken stimuleer je daarmee de verschillende drukpunten in het lichaam. Zoals hierboven al omschreven heeft dat veel positieve voordelen waaronder:

– verbetering doorbloeding
– verlaging bloeddruk
– verbetering nachtrust
– verminder van spierpijn
– vermindering van (chronische) pijnklachten
– inzetbaar bij stijve en gespannen spieren
– als hulpmiddel bij yoga, meditatie en mindfulness
– inzetbaar bij een relaxte levensstijl

”Super kwaliteit en echt een aanvulling om te ontspannen en tegen pijnklachten”

Ik heb het Flowee spijkerkussen en ook de spijkermat in 2 maten (Grote om op te liggen en kleine voor mijn voeten). Ik ben heel enthousiast, ben er pas net mee begonnen, maar ik weet zeker dat ik het bijna dagelijks ga gebruiken. De kwaliteit is heel goed en sterk en de uitstraling is stoer en mooi. En geweldig dat het zoveel acupunctuur punten “pakt”

Frederique - Baarn

Delen? Ja graag!