In December hebben wij meestal zo’n moment waarop we denken: Wauw alweer een jaar voorbij! Wij denken dat velen dat hebben. Het is een moment waarop je even stil staat bij wat er allemaal is gebeurd en hoe de tijd is omgevlogen. Misschien kijk je terug op de mooie dingen die je hebt meegemaakt. Of misschien heb je juist zin in het nieuwe jaar om het anders te gaan doen! Voor heel veel van ons is het een uitdagend jaar geweest. Sta stil bij wat is geweest en waar je graag naar toe wilt. Sluit het jaar bewust af. Zodat je met nieuwe energie het jaar kunt beginnen.

Om hier bewust bij stil te staan, geven we je graag wat tips hoe je dit kan aanpakken. Hieronder vind je een aantal vragen welke je daarbij goed kunnen helpen. Schrijf de antwoorden eens voor jezelf op. Wanneer we gedachten opschrijven dan schrijven we deze vaak ook van ons af. Gedachten, herinneringen, gevoelens schrijf ze allemaal op. Wanneer je ze namelijk op papier schrijft kan het ook helpen om ze (waar nodig) uit je hoofd te zetten. Of wanneer je een wens of droom hebt dan komt de waarheid toch al meer dichterbij wanneer je deze opschrijft of visualiseert. Dit kan bijvoorbeeld ook met mediteren. Zo is ook een gezegde als je erin gelooft dan kom je er wel. Blijven dromen dus!

Pak pen en papier en ga lekker van je afschrijven:

 

sluit het jaar goed af

Waarvoor ben jij het afgelopen jaar dankbaar?

Dankbaar zijn is een hele mooie. Wanneer je namelijk dankbaar bent word je namelijk getriggerd om positief te kijken. Niet alleen naar jezelf maar ook naar een ander. Zo creëer je meer compassie en zelfliefde. Altijd al één van onze favorieten en al helemaal als het aankomt om het jaar bewust af te sluiten. 

 

Wat waren de hoogtepunten?

Dat wat je opschrijft mag natuurlijk op elk vlak zijn. Of het nu werk of privé is dat maakt niet zoveel uit. Het kan een bruiloft zijn, een geboorte, een mooie vriendschap, bijzondere momenten met dierbaren, een dagje uit, een mooie sportprestatie, een geweldige samenwerking, een nieuwe baan, etc.

Wanneer je aan de slag gaan met ontwikkeling dan is het vaak in de privésfeer. Maar denk ook zeker aan je werk. Want tenslotte besteed je hier toch ook een groot deel van je leven door.

Tip: Het kan ook helpen om dagelijks een journal bij te houden? Zo ben je elke dag bezig met hoe jij jezelf voelt en kan je sneller en beter veranderingen toepassen.

Welke mooie inzichten heb je het afgelopen jaar gekregen?

Vanuit ons eigen referentiekader kijken we naar het leven. Deze visie hoeft niet altijd de waarheid te zijn. Soms is deze vertroebeld en dan is het fijn als iemand je tot een nieuw inzicht brengt. Of misschien hebben nieuwe ervaringen die je wel tot een mooi inzicht gebracht dit afgelopen jaar.

Hoe voelde je jezelf?

Als je kijkt naar hoe gelukkig je bent, welk cijfer zou je jezelf dan geven? En waarom? Was je vaak gespannen afgelopen jaar? Of heb je juist veel mooie gelukkige momenten meegemaakt? En wat kan je hiervan leren en meenemen naar het volgende jaar?

Wat waren de geluksmomenten?

Welke momenten waren er waar je echt gelukkig van werd? Is het misschien mogelijk om deze momenten vaker te beleven? Een dagje naar de sauna, daar kunnen wij nu echt gelukkig van worden. En elke keer zeggen we tegen elkaar dat moeten we vaker doen! Of een etentje met vrienden. Of een mooie wandeling in het bos, het kan echt van alles zijn. We mogen onszelf best vaker trakteren op dit soort leuke momentjes! Plan ze daarom met regelmaat in je agenda. 

Intenties voor het nieuwe jaar

Doordat je gaat nadenken over wat je intenties zijn ga je nadenken over waar je heen wilt. Waar je wilt staan over een aantal jaar. Want wat is ervoor nodig om dat doel te behalen? Heb je grote dromen? Maak ze dan klein. Zorg ervoor dat ze haalbaar zijn en dat je op deze manier stap voor stap dichterbij komt. Wanneer je jezelf focust op leuke dingen, ze haalbaar maakt dan wakker je een vuurtje bij jezelf aan. Hierdoor krijg je energie om aan de slag te gaan!

Ook leuk om een moodboard of een visionboard te maken. Pak een aantal tijdschriften en ga aan de slag. Door iets visueel te maken krijg je ook een bepaald gevoel bij een idee. Er komen positieve emoties bij kijken. Door het visueel te maken heb je ook meteen een perfecte reminder! Zet het ergens naar waardoor je het vaak gaat zien. 

 

Wat laat je achter in 2021 en wat neem je mee?

Vaak slaan we gedachten of dingen die er zijn gebeurd onbewust op. Misschien denken we er niet dagelijks aan maar ze zijn er meestal nog wel. Soms komen herinneringen dan naar boven en hebben we een o-ja momentje! Sommige herinneringen/gedachten zijn fijn en sommige heb je liever niet. Die kunnen we beter loslaten! Ook hierbij helpt het om die momenten van je af te schrijven. Wij schrijven elk jaar de punten op die we achter willen laten in 2021 en gooien dit papier dan met een klein ritueel in het vuur. Om ze vergoedt achter te laten.

Op een ander blaadje of op een leuke kerstkaart schrijven we de mooie dingen op die we wel mee willen nemen. De leermomenten. Daar waar we dankbaar voor zijn. De intenties die we hebben voor het nieuwe jaar. Deze gaat in een enveloppe en bergen we op samen met de kerstspullen. Aan het eind van het volgende jaar komen we deze brief weer tegen. En dan staan we weer opnieuw even stil bij het jaar dat weer is omgevlogen.

Voordelen van een jaar bewust afsluiten

Wanneer je een jaar bewust afsluit maak je weer ruimte voor een nieuwe energie. Zodat je weer mooie herinneringen kunt maken. Nieuwe kansen en nieuwe avonturen!

Wij hebben in ieder geval zin in 2022! Een jaar waarin Flowee 11 jaar bestaat en omdat dit ook een magisch nummer is gaan we dat ook zeker weer vieren! Dat het een magisch jaar mag gaan worden! Geniet van de feestdagen. Veel dankbaarheid, respect en liefde voor elkaar.

Liefs,

Manon & Tamara

Flowee op de gezondheidsbeurs 2020
Delen? Ja graag!