Lotusbloem

Bij Yoga & Meditatie wordt vaak de vergelijking gemaakt met een lotusbloem. Maar waar komt deze vergelijking vandaan? En hoe komt het dat je deze zo veel ziet op verschillende yoga en meditatieproducten? In dit artikel vertellen we je er graag meer over:

Meditatie, yoga of het leven in algemene zin kan worden vergeleken met het groeien van de lotusbloem. Een lotusbloem bevindt zich namelijk onder het water in de modder: in het duister. De wortel schiet en groeit naar het oppervlakte. En als deze boven water komt, ontvouwt de bloem zichzelf in het licht van de zon.

Lotusbloem-1

Symbool lotusbloem

De modder staat symbool voor de moeilijkheden die men op aarde tegenkomt. De gedachten die blijven opkomen tijdens een meditatie of de weerstand in een yoga oefening. Het donkere water staat symbool voor de pijnlijke emoties die daarbij vrij komen. Het openvouwen van de bloem boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van het geluk, de liefde en het licht.

Zo is het ook met ons leven. We stuiten op uitdagingen, ervaren weerstand en moeten ons er soms doorheen vechten om het licht te zien en onszelf te ontplooien tot een betere versie van onszelf.

Gebruik

De lotusbloem wordt veel gebruikt in het Hindoeïsme (daar staat deze voor welvaart), Boeddhisme (hier staat de lotusbloem voor zuiverheid en verlichting) en ook al in het vroege Egypte (als wedergeboorte).

 

Wist je dat?

Een lotusbloem opent overdag zijn bladeren om deze in de avond wanneer het donker wordt weer te sluiten. De bladeren hebben ook een zelfreinigend vermogen. Er zal nooit water of modder aan de blaadjes blijven hangen. Dit vermogen wordt ook wel het lotuseffect genoemd.

lotusbloem-buddha
Delen? Ja graag!