Onze favoriete tip voor meer ontspanning is: lees een boek! Na een lange dag werken nestelen we ons ’s avonds graag op de bank met een kop thee en een goed boek. Want lezen is niet alleen heel erg ontspanning het is ook nog eens ontzettend goed voor ons. Volgens verschillende onderzoeken vermindert lezen stress en verbeterd het de nachtrust. Door regelmatig te lezen verbeter je ook nog eens jouw woordenschat en taalvaardigheid. Ter inspiratie delen we graag onze 10 favoriete boeken van dit moment!
1. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Voor dit boek moet je even gaan zitten. Het heeft maar liefst 528 pagina’s. Maar zodra je eraan bent begonnen wil je eigenlijk niet meer stoppen met lezen. Het is een verrassend boek dat je aan het denken zet. Wij mensen zijn gebrand op slecht en negatief nieuws. Zo zitten wij nu eenmaal in elkaar. Dit heeft te maken met hoe ons oerbrein is opgebouwd en hoe we vanuit de prehistorie altijd op de hoede zijn voor gevaar.

Maar zo negatief als we onszelf op deze manier in het daglicht zetten dat is eigenlijk helemaal niet terecht. Wanneer je de geschiedenis boeken leest dan wordt er veel geschreven over welke slechte dingen er zijn gebeurt. Rutger laat je anders naar de geschiedenis en mensheid kijken. Dat we helemaal niet zo intrinsiek slecht zijn maar dat: De meeste mensen deugen.

lees een boek ter ontspanning
2. Liefdesbrief – Lucinda Riley

Een van de bestsellerauteur van deze eeuw: Lucinda Riley. Bekend van de populaire reeks de zeven zussen. De liefdesbrief is een wervelend en meeslepend verhaal vol geheimen, spanning en onvergetelijke wendingen. Een boek dat meteen jouw aandacht heeft en dat je op een regenachtige zondag bijna in een ruk uitleest. Wat kan het toch heerlijk zijn om in gedachten mee te gaan in een heerlijk spannend en romantisch verhaal. Zo’n boek lezen voelt echt als een cadeautje voor jouw hoofd. Jezelf volledig verliezen in een verhaal: echt een boek lezen ter ontspanning. Een aanrader voor als je een tijd erg druk bent geweest!

3. Brain Food – Charlotte Labee

Dat wij fan zijn van Charlotte is geen geheim. Ze legt op zo’n fijne manier uit wat de invloeden van ons brein zijn op onze dagelijkse bezigheden en de keuzes die we hierin maken. Haar boek over Brain Food laat zien hoe je op een gemakkelijke manier beter kunt zorgen voor je hersenen door anders te eten. Voeding is niet voor niks voeding. Eten is niet bedoelt om alleen maar te vullen. Wij denken dat de essentie hiervan in de afgelopen jaren verloren is gegaan. We worden door supermarkten ook verleid tot het maken van de verkeerde keuzes. De koek en snoep afdeling is groter dan de groenten afdeling. Dit boek is voor ons een inspiratie geweest om ons voedingspatroon te veranderen.

4. Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

We hebben er allemaal wel eens mee te maken of mee te maken gehad: kanker. Misschien heb je het zelf, heb je het overwonnen of ken je iemand in jouw directe omgeving. Deze verschrikkelijke ziekte heeft een enorme impact. Het overkomt niet alleen ouderen maar ook jongeren. Het is alsof de wereld stopt met draaien, maar toch moet je verder. En hoe?! Monique is 28 jaar als ze de diagnose baarmoederhalskanker krijgt. In haar boek omschrijft ze hoe zij deze periode ervaart. Een boek dat eigenlijk in elk huis aanwezig zou moeten zijn. Voor als je het zelf meemaakt, maar ook juist voor als je iemand kent die hier middenin zit.

5. Master your mindset – Michael Pilarczyk

Vaak zitten we vast in een bepaald denkpatroon. We kijken naar de wereld vanuit ons eigen referentiekader. En dit kan ons enorm beperken. Michael Pilarczyk heeft zelf ondervonden dat wanneer je jouw gedachten veranderd je iets krachtigs in handen hebt. Door uit een vastgeroest patroon te komen kan je anders naar de wereld gaan kijken. Met eenvoudige oefeningen neemt hij je aan de hand mee. Op zoek naar zoals Michael dit zo mooi omschrijft: Jouw mooiste leven. Een boek dat je keer op keer kunt blijven lezen en waardoor je langzaam voor verandering kunt zorgen. Een mooi zelfhulpboek dat het lezen waard is! 

6. ’t Hooge Nest – Roxanne van Iperen

Een waargebeurd verhaal over twee Joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in ’t Gooi en het onvermijdelijke verraad. Verhalen van de Oma van Manon (98) brengen ons met enige regelmaat terug naar de 2e wereldoorlog. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe die tijd voor haar als jong meisje moet zijn geweest. Het blijft belangrijk om te vertellen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar wat nou als zij er niet meer is? Dan zijn er boeken zoals die van Roxanne. Die vertellen hoe Joodse vrouwen vochten voor hun vrijheid! Zeker het lezen waard!

7. Ik ga leven – Lale Gül

Een boek dat veel in opspraak is geweest. Lale schrijft over haar leven, hoe ze afstand neemt van haar opvoeding en geloof; de Islam. Hoe ze kiest voor haar eigen leven, hoe zij het wil leven en niet in hoe het voor haar ingevuld wordt. Een moedige keuze om hier een boek over te schrijven. Door zo in het openbaar te treden, geen blad voor haar mond te nemen krijgt ze veel over haar heen. Desondanks houdt dat haar niet tegen om te kiezen voor haar eigen geluk. Een inspirerend verhaal!

8. Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden – Lianne Sanders

Het lijkt wel alsof vrijgezel een vies woord is. Op een of andere manier lijkt het wel de norm te zijn dat je een relatie hebt. Als je langer dan een jaar vrijgezel bent dan denken mensen er vaak het zijne van. Resultaat: het lijkt wel alsof we niet alleen durven te zijn. Door dit gevoel knopen we vele relaties aan elkaar. Maar wat als je nu eens lekker van jezelf gaat houden? In het boek neemt Lianne je mee in de struggels van een vrijgezel in deze moderne tijd.

9. Op eigen kracht – Zoe Agasi & Olivier van Herck

Reizen, culturen ontdekken, meer van de wereld zien. Een van onze favoriete bezigheden. Wij zijn beide alleen op reis gegaan. Een avontuur maar toch ook super spannend! Uit je comfortzone stappen, meegaan met de flow want je hebt simpelweg niet alles onder controle. Het boek op eigen kracht laat zien dat het loont om jouw dromen na te jagen. Dat het niet altijd over rozen gaat maar dat je uiteindelijk toch er weer bovenop komt. En dat natuurlijk vanaf de mooiste plekken in de wereld.

10. Mother – Marsel van Oosten

Een boek dat echt een eye-catcher is in elk interieur en hopelijk iedereen meer bewust maakt van ons enige thuis: Moeder aarde. Marsel van Oosten is een van werelds beste natuurfotografen. Met dit boek hoopt hij dat mensen zich bewust worden van hoe we met de wereld om gaan en hoe we deze moeten beschermen. Het zet ons aan het denken hoe we consumeren en maakt dat we andere keuzes maken. Daarnaast blijft het boek een verademing om doorheen te bladeren.

Naast boeken lezen vinden wij yoga ook een hele fijne vorm van ontspanning

Delen? Ja graag!