Een Bolster als ondersteuning bij Yoga

Bij verschillende vormen van yoga wordt er gebruikt gemaakt van props, ook wel yoga accessoires. Een bolster is zo’n prop en is erg populair bij yoga maar wordt ook gebruikt bij Meditatie, Mindfulness, Pilates en massages. Door de vulling en de vorm zorgen de bolsters voor een fijne ondersteuning en extra comfort. Hierdoor kan je bij bepaalde herstellende yogaoefeningen meer de stretch uit je lichaam halen.

De bolsters zijn niet altijd populair geweest en sommige docenten gebruiken niet altijd props in hun lessen. Echter komen hier steeds meer yogadocenten op terug. Yoga wordt namelijk door steeds meer mensen beoefend en als beginner kan het zijn dat je nog veel moeite hebt met bepaalde oefeningen. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van props in de lessen. Op deze manier kan je de oefeningen toch mee doen zonder dat je jezelf in een onmogelijke houding hoeft te werken. Belangrijk om stap voor stap de grenzen van je eigen kunnen op te zoeken.

”Yoga is not about touching your toes. It’s about what you learn on the way down.”

Vormen van Yoga die de bolster gebruiken

Hoewel in de afgelopen jaren steeds meer docenten de voordelen van yogaprops ondervinden wordt nog niet bij elke vorm van yoga de bolster toegepast. Het zijn vaak de restorative vormen van yoga en de yin lessen waarin je de bolsters ziet. Dit zijn vormen van yoga waarbij de houdingen (ook wel asana’s genoemd) langzamer uitgeoefend worden. Zo kan het zijn dat je zelfs een aantal minuten in dezelfde houding ligt.  

Een veel voorkomende houding waarbij de bolster wordt gebruikt is de goddess pose (ook wel liggende vlinder genoemd). Deze houding wordt ingezet bij verlaging van stress 

Thirza liggende butterfly pose bolster flowee

* Hierboven wordt de bolster gebruikt bij de liggende butterfly pose bij yin yoga. Bekijk hier de volledige yin les met Thirza van der Hoef

Vulling en vorm bolster

Het is belangrijk dat een bolster een goede vulling heeft. De vulling zorgt namelijk voor een goede ondersteuning en voor voldoende comfort. Want wanneer je langer in een houding zit dan wil je wel dat je comfortabel ligt en niet van het kussen af glijdt. Daarom kiezen wij ervoor om de kussens te vulling met boekweitkaf, dit is een natuurlijk product dat goed vormt naar het lichaam en een mooie isolerende werking heeft.

 

De vorm van een bolster is ook erg belangrijk, je wilt namelijk een model dat zorgt voor een goede ondersteuning waar jouw gehele bovenlijf op kan rusten bij de verschillende oefeningen. De hoogte zorgt ervoor dat je niet te diep in een oefening komt waardoor je jezelf gaat forceren in een houding. De kans op blessures of ongemakken is dan erg groot. De bolster van Flowee zijn zo gevuld met boekweitkaf dat elke beginnende yogi deze kan gebruiken.

TIP

Merk je dat je meer flexibel wordt en de bolster teveel ondersteuning geeft? Haal er dan wat boekweitkaf uit zodat deze lager wordt. Hierdoor kan je weer opnieuw voor jezelf de uitdaging aangaan.

Delen? Ja graag!