Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je in de ochtend uitgerust en vol energie wakker wordt. Zodat je fris aan jouw dag kunt beginnen en niet het gevoel hebt alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Want wanneer je slecht slaapt of juist moeilijk in slaap komt zal dit jou gedurende dag beïnvloeden. Je concentratie is minder, je voelt je moe en futloos en hierdoor kan je jezelf ook minder gelukkig voelen. Eerder hebben we al een uitgebreid artikel geschreven over het belang van een goede nachtrust en de klachten die hierbij kunnen ontstaan. Des te meer reden om aan de slag te gaan met deze tips!

1. Zorg voor een goede slaapruimte

Hierbij is het belangrijk dat het niet te koud of te warm op de kamer is, zo’n 16 à 18 graden is aan te raden. Zorg voor frisse lucht op de kamer en een schone kamer. Ook is het belangrijk dat de kamer opgeruimd is. Want een opgeruimde kamer zorgt voor een opgeruimd hoofd. Daarnaast helpt het als de kamer donker is.

2. Verminder of stop met het gebruik van koffie (met cafeïne) 

Het gebruik van koffie met​ cafeïne heeft een groot effect op je lijf, niet voor niks dat je last krijgt van hoofdpijn, concentratieproblemen of grote vermoeidheid als je cold-turkey stopt met koffie drinken.
​Cafeïne kan wel tot zes uur in je lichaam blijven, dit kan dus behoorlijk je nachtrust verstoren. Matig het gebruik van cafeïne of liever nog stop er helemaal mee.

3. Ga op tijd naar bed

Wanneer het in de avond donker wordt maakt je lichaam melatonine aan (een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt). Ons lichaam is er dan ook op ingesteld om te gaan slapen zodra het donker wordt. Zo wordt dan ook gezegd dat elk uur voor 0:00 dubbel telt, dit is geen fabeltje. Nu kunnen we ons voorstellen dat je in de winterperiode niet al om 17 uur op bed wilt liggen. Maar probeer een vast ritme aan te houden om op een vast tijdstip in de avond naar bed te gaan.

4. Vermijd beeldschermen voor het slapen

Dat beeldschermen een effect hebben op ons brein is algemeen bekend. Zo zorgt het licht van een beeldscherm ervoor dat ons lijf minder melatonine aanmaakt, want onze hersenen denken door het licht van een beeldscherm juist dat het dag is. Waardoor we juist meer geprikkeld worden. Advies is zeker een uur voor het slapen dit te vermijden.

Licht telefoon in de avond. nachtrust

5. Verminder stress en kalmeer je gedachten

Stress, spanning en piekeren zorgen voor een slechte nachtrust of dat je moeilijk in slaap valt. Maar hoe kun je die gedachten die blijven opkomen verminderen? Soms kan het helpen om de gedachten van je af te schrijven of om juist jouw aandacht op iets positiefs te richten. Schrijf bijvoorbeeld elke avond op waar je dankbaar voor was deze dag. Of luister naar ontspannende muziek net voor het slapen. Maak gebruik van een meditatie-app zoals bijvoorbeeld Insight Timer, deze is gratis en heeft een ruim aanbod van diverse meditaties.

MOEITE MET INSLAPEN?

Heb je moeite met inslapen omdat je hoofd vol zit met gedachten, probeer jezelf dan te kalmeren. Dit kan door jouw aandacht te verleggen naar jouw ademhaling of met behulp van een meditatie. Je kan ook een spijkermat gebruiken om jouw hoofd leeg te maken. Doordat je op een spijkermat gaat liggen ervaart je lichaam een pijnprikkel. Dit zorgt ervoor dat jouw aandacht volledig naar je lichaam wordt getrokken en je hiermee onbewust jouw hoofd leeg maakt.

Mijn slaap is verbeterd na een paar dagen gebruik en ondanks het plotselinge thuiswerken waarbij ik ineens uren achter de laptop moet doorbrengen, nog geen rug en nek klachten gehad. De eerste keer is wennen, maar na een tijdje voelt het erg ontspannend aan.

Daphne

uit Den Bosch

Wil jij meer weten over de werking van de spijkermat en hoe deze kan bijdragen aan beter slapen lees dan hier verder.

Flowee spijkermat voor de voeten werkt extra ontspannend

Delen? Ja graag!