”Mijn clienten komen weer in contact met hun lijf & raken meer ontspannen. En binnen een maand was ik zelf pijnvrij”

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen vanuit het bedrijfsleven die de positieve effecten van de spijkermat ondervinden. ‘Na een maand was ik al pijnvrij’, dit is het resultaat na het gebruik van de spijkermat door Berrith Augustus. Zij is gecertificeerd sensorimotor therapeut en sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

Vooral fysiotherapeuten, psychologen, voetreflexologen, osteopaten, masseurs en schoonheidsspecialistes vinden de weg naar de spijkermat. De positieve effecten zorgen vaker voor een sneller herstel omdat de spijkermat in deze gevallen een verlengstuk is voor thuis bij de patiënt. Denk hierbij aan het soepel houden van de spieren tot aan het vinden van een rustmoment bij patiënten die psychische problemen hebben.

Graag delen wij met jullie de ervaringen van diverse specialisten. Deze keer het verhaal van Berrith Augustus.

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Berrith Augustus, gecertificeerd sensorimotor therapeut en sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Ik kom uit Leiden en mijn praktijk Praktijk de Overkant is gevestigd in Hazerswoude.

Op welke manier ben je in aanraking gekomen met de Flowee spijkermat?
‘Eind vorig jaar had ik zelf rugklachten, later bleek het te gaan om een hernia. Manuele therapie hielp onvoldoende en mij werd geadviseerd naar een chiropractor te gaan. Dit vond ik wel een beetje spannend en via internet las ik over de positieve effecten van de spijkermat en heb deze toen besteld.

Mijn rugklachten werden snel minder en na een maand was ik pijnvrij

Hoe was jouw eerste ervaring?
Ik merkte bijna direct effect van de spijkermat, mijn rugklachten werden snel minder en ik was na een maand pijnvrij. Nog steeds lig ik meerdere keren per week op de spijkermat en voel me meer uitgerust en ontspannen. Een mooie aanvulling op mijn meditatiemomenten.

Wat voor een werk doe je?
Ik heb een achtergrond in de psychiatrie, waar ik ook nog werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en lijfgericht therapeut. Ik werk hier met mensen met complex trauma en persoonlijkheidsproblematiek. 

In mijn eigen praktijk werk ik als sensorimotor therapeut. Sensorimotore psychotherapie is een vernieuwende lichaamsgerichte en ervaringsgerichte therapievorm voor traumaverwerking en herstel van gehechtheid. Het is in de jaren 80 in de VS ontwikkeld door Pat Ogden. Het theoretisch fundament is gebaseerd op wetenschappelijke studies op het gebied van neuropsychologie, neurobiologie, gehechtheid- en ontwikkelingspsychologie. 

Het lijf en de herinneringen die opgeslagen zijn in het lijf staan centraal, omdat woorden alleen vaak niet genoeg zijn om een gestagneerde persoonlijke ontwikkeling op gang te krijgen of trauma te verwerken. Er wordt gewerkt met ervaringsgerichte experimenten die in contact met de cliënt worden besproken en afgestemd. Belangrijk daarbij is het samen met aandacht volgen van wat zich in het moment aandient op sensorimotorisch (lijfelijk), emotioneel en cognitief niveau (embedded relational mindfulness).

Hoe kan je de spijkermat toepassen binnen jouw werk?
Mensen met complex trauma of ernstige verwaarlozing in hun jeugd kunnen soms slecht in contact staan met hun gevoel en lijfelijke sensaties. Soms zo ver zelfs dat ze hun eigen lijf niet meer voelen en als het ware afgesplitst raken van hun lijf en gevoelens. Dit noem je dissociatie. Door cliënten te vragen op een spijkermat te liggen, hun onderarmen op een spijkermat te leggen of op een spijkermat te gaan staan voelen ze hun lijf wel en kunnen ze vanuit hier meer in het hier en nu blijven (niet afsplitsen) en op deze manier in contact komen met onderliggende emoties. Hierdoor kan gewerkt worden aan verwerking en worden nieuwe ontdekkingen en ervaringen op gedaan.

Mijn cliënten komen weer in contact met hun lijf & raken meer ontspannen

Welke resultaten merk je in het gebruik van de spijkermat bij jouw cliënten?
Zoals ik hierboven al beschreef komen mijn cliënten weer in contact met hun lijf, daarnaast merken mijn cliënten ook op dat wanneer ze meer regelmatig op het matje liggen ze ook meer ontspannen raken. Doordat cliënten meer in contact staan met hun lijf en dus in hier en nu kunnen blijven kunnen ze ook meer emotioneel contact aangaan met mij als therapeut en ontstaat er een therapeutische relatie wat de basis is voor elke vorm van therapie.

Cliënten kunnen er thuis op een veilige manier mee oefenen.

Wat vind je zelf het grootse voordeel van de spijkermat?
Het is eenvoudig, niet duur, niet schadelijk, kan makkelijk meegenomen worden en cliënten kunnen er thuis op een veilige manier mee oefenen.

Wil jij de spijkermat ervaren en ook pijnvrij door het leven?

Delen? Ja graag!