Met deze 7 simpele yogaoefeningen ga je relaxed op vakantie!

Wanneer je op vakantie gaat wil je even helemaal ontspannen en weer jezelf opladen. Maar dan komt dat moment voordat je kan gaan; vakantiestress. Hebben we alles, zijn we niks vergeten? Dan komt er nog vaak een lange reis in de auto of vliegtuig. Lang in dezelfde houding zitten, files of naast een vervelend kind in een vliegtuig. Eindelijk op plaats van bestemming; rust! Ligt het matras toch wat aan de harde kant en daar begint de zeurende pijn in de (onder)rug. We hebben er wat voor over om te relaxen :)!

Voor deze yogaoefeningen heb je niks nodig. Zoek een leuke ruimte op en trek fijne kleren aan of gewoon lekker in je zwemkleding en go! Belangrijk dat je bij alle yogaoefeningen naar jouw eigen lichaam luistert. Voel je blokkades of pijn in je lichaam forceer je dan niet in een oefeningen. Ga tot hoe ver het goed voelt voor jouw lichaam.

1. Omlaagkijkende hond / Ado Mukha Svanasana

Deze oefening zorgt voor een verlening in de rug, stretcht de buikspieren en vergoot de longcapaciteit. En is onderdeel van de zonnegroet.
Houding:
Kom op je handen en knieën zitten, spreid je vingers iets uit elkaar.  Zorg ervoor dat je handen recht onder je schouders staan en je knieën onder de heupen. Houdt je rug recht en ontspannen, haal diep adem en duw je heupen omhoog. Strek je benen en duw je hielen naar de grond. Als je nog niet zover komt is dat geen probleem, je kan je benen iets gebogen houden. Belangrijker is dat je je rug recht houdt tijdens de oefening. Deze houding houdt je een minuut vast, kom erna in omgekeerde volgorde er weer uit. Herhaal deze oefening eventueel.
2. Kathouding / Marjariasana


De oefening is erg makkelijk om te doen en overal toe te passen. Wanneer je last hebt van je rug maar ook zeker om je rug te trainen. Op deze manier wordt jouw rug en wervelkom soepeler en zal deze minder stijf aanvoelen.
Houding:
Kom net als in de Ado Mukha Svanasana (omlaagkijkende hond) op je handen en knieën zitten, ook bij deze oefening spreid je iets je vingers. Je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Bij deze oefening beweeg je op jouw ademhaling; bij de inademing maak je de rug wat holler en buig je jouw hoofd iets naar achter. Let hierbij op dat je geen TE holle rug maakt. Vervolgens adem je uit en maak je de rug weer helemaal bol, breng hierbij je hoofd weer naar beneden. Vervolgens wacht je op de inademing en start je opnieuw. Herhaal deze oefening een aantal keer.
 3. Krijger / Virabhadrasana I


Deze oefening zorgt voor een fijne stretch in de onderrug.
Houding:
Zet je voeten naast elkaar waarbij de binnenkanten elkaar raken en strek je armen boven je hoofd met de handpalmen tegen elkaar. Stap met je rechterbeen ongeveer een halve meter naar achter. Houd hierbij je armen omhoog boven je hoofd en je schouders laag en ontspannen.
Adem vervolgens uit en draai je linkervoet iets naar buiten en draai je rechtervoet 90 graden naar rechts. Zak vervolgens door je linkerbeen zodat deze in een hoek komt van 90 graden. Maak jezelf lang en kijk omhoog naar je handen. Houdt deze houding 30 seconden vast en kom vervolgens in omgekeerde volgorde weer uit de houding. Wissel dit af met je rechterbeen.
4. Cobra / Bhujangasana
Deze houding helpt je bij een vastzittende onderrug, ideaal na een lange zit in een vliegtuig of auto.
Houding:
Ga languit op je buik liggen met je voorhoofd op de grond. Leg je voeten plat op de grond en zet je handen aan de zijkant van je borst onder je schouders. Kijk omhoog, adem in en kom met je borst van de grond af door je onderrug aan te spannen. Let hierbij op dat je schouders laag blijven. Adem rustig in en uit gedurende 15 a 30 seconden. Laat je borst met een uitademing rustig weer naar de grond zakken en leg je voorhoofd rustig op de grond.
5. De Boomhouding / Vrksasana
Met deze oefening leg je de focus op het creëren van rust en balans. Juist datgene waar je een vakantie voor kan gebruiken.
Houding:
Breng je handen voor je borst samen en sta stevig op de grond. Span je buikspieren aan en breng je rechtervoet tot aan je linkerbeen. Dit kan je kuit zijn, maar ook je knie of bovenbeen. Kijk zelf hoe ver je komt. Draai je knie naar buiten en blijf een minuut in deze houding terwijl je rustig ademhaalt. Wissel erna van kant.
6. Diepe twist / Marichyasana C
Deze oefening zorgt voor meer souplesse in de ruggengraat en stimuleert de bloedsomloop in de rug. Erg fijn voor wanneer je een lange reis hebt gehad of je bed niet erg fijn is.
Houding:
Ga zitten met je benen recht naar voren gestrekt. Trek je rechterknie naar je toe en houdt je voet op de grond. Zet je rechterhand achter je op de grond achter je stuitje en draai je bovenlijf naar rechts. De elleboog van je linkerboom leg je vervolgens tegen jouw rechterknie. Houdt deze houding een minuut vast en wissel vervolgens van kant.

7. De Lijkhouding / Savasana
Sluit heerlijk relaxed af met een Savasana, pak hiervoor de tijd die jij nodig hebt. Laat je gedachtes komen maar ook weer langzaam wegvloeien.
Houding:
Lig met je rug op de grond, strek je benen uit en plaats je hakken tegen elkaar terwijl je voeten naar buiten vallen. Leg je armen naast je lichaam op de grond met je handpalmen naar boven. Blij deze houding zo lang volhouden als jij er behoefte aan hebt. Je kan er ook gelijk een momentje voor jezelf van maken en op de Flowee spijkermat gebruiken voor een nog diepere ontspanning. 

Wij wensen jullie een hele fijne en mooie vakantie toe. Namaste.

Met een relaxte groet,

Manon & Tamara

Delen? Ja graag!